
VALENCIA
L’Horta de València rep la certificació de la FAO com a patrimoni agrícola mundial
Aquest distintiu que posa en relleu la simbiosi de la producció agrícola amb els valors ambiental
Dimarts, 23 de Maig del 2023 Tiempo de lectura:El Regadiu Històric de l’Horta de València és ja Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). Un reconeixement declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) per la riquesa de la producció agrícola de l’Horta i les seues estructures hidràuliques tradicionals, junt amb els valors mediambientals, la referència paisatgística integrada per camps de cultius i canals d’aigua amb la importància de l’Albufera en l’enclau, o el mestissatge particular entre el vincles rurals i urbans que el fa únic.
Precisament, la consellera d’Agricultura i presidenta del Consell de l’Horta de València, Isaura Navarro, ha recollit aquest dilluns a la seu de la FAO, ubicada a Roma, el certificat acreditatiu com a SIPAM, un distintiu que li va ser atorgat al 2019 però que no havia estat entregat fins ara, a la cerimònia del 2023, com a conseqüència de les circumstàncies derivades de la pandèmia del Covid-19.
A la cerimònia també han estat presents el regidor d’Agricultura, Alejandro Ramón, el gerent del Consell de l’Horta, Miquel Jordà, i representants del Centre Mundial de València per a la l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) i del Tribunal de les Aigües de València.
L’Horta de València contempla una idiosincràsia d’agrobiodiversitat extraordinària que la fa única, amb un sistema de gestió de l’aigua i estructures de regadiu tradicionals d’arrels i herència àrab. L’entorn també contempla un ecosistema divers amb platges, dunes, boscos, aiguamolls i arrossars que alberguen una gran biodiversitat de plantes, aus i peixos, moltes espècies de les quals són autòctones, endèmiques i compten amb un alt grau de protecció i conservació.
Així doncs, la xarxa de reg que s’estén per l’àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i de desenes de municipis al voltant, la integració en el Parc Natural de l’Albufera, la implicació de la pesca artesanal, la seguretat alimentària, la producció de proximitat i el patrimoni paisatgístic són alguns dels requisits que la FAO ha valorat positivament.
A la cerimònia, també s’ha distingit les Oliveres Mil·lènaries Territori Sènia com a SIPAM, un territori conformat per municipis de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó. Cal assenyalar que Espanya sols compta amb 5 SIPAM. A l’Horta de València i les olivers del Sènia, cal sumar el Valle Salado de Alaña, la producció de panses de raïm en la Axarquia, i Montañas de León.
Font: Agronews CV