Dijous, 25 de Desembre del 2025

Actualitzada Dilluns, 22 de Desembre del 2025 a les 11:53:12 hores

  
+TEMES

L'AVI finança un nou sistema detecció de bacteris per a la indústria agroalimentària

El prototip ha demostrat la robustesa d'aquesta tecnologia basada en biosensors fotònics

Dimarts, 01 de Agost del 2023 Tiempo de lectura:
ANDREA NAVARRO

La Generalitat, a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha finançat el desenvolupament d'un nou biosensor, basat en tecnologia fotònica i dissenyat específicament per a la indústria agroalimentària, que és capaç de detectar els bacteris amb més incidència en els productes i línies de fabricació de forma més ràpida, eficaç i econòmica que les alternatives ja presents al mercat.

 

El projecte, batejat com a Bacteri, ha finalitzat amb èxit després de tres anys de treball en què han col·laborat grans empreses del sector agroalimentari i centres de recerca de la Comunitat Valenciana, sota la coordinació de Lumensia Sensors, firma especialitzada en el desenvolupament de sensors fotònics. 

 

De fet, al consorci que ha dissenyat i validat el dispositiu han participat Embutidos Martínez, Plats Tradicionals i Verdifresh, a més, del Centre Avançat de Microbiologia dels Aliments (CAMA), el Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC) i el grup de Biodiversitat Microbiana del Cicle de l'Aigua (BIOMICA) pertanyent a l'Institut Universitari de Recerca d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IAMA), tots adscrits a la Universitat Politècnica de València (UPV).

 

Aquest nou mètode de detecció desenvolupat a partir de circuits fotònics integrats permet automatitzar la identificació de patògens tant en les primeres matèries que serveixen de base per a l'elaboració d'aliments com en les mostres de productes ja finalitzats. Es tracta d'una tecnologia que salva, a més, les limitacions tècniques dels sistemes d'anàlisi actuals, que requereixen temps d'espera de fins a 48 hores per oferir resultats.

 

"La posada a punt d´aquesta tecnologia s´ha aconseguit mitjançant l´ús de bioreceptors que s´uneixen als antígens dels bacteris diana i la unió dels quals es tradueix en senyals òptics registrats en un prototip comercial de la companyia Lumensia Sensors", ha precisat Ana Fernández Blanco, responsable investigadora i coordinadora del projecte en aquesta empresa. 

 

El nou dispositiu s'ha provat amb mostres agroalimenàries reals, on ha demostrat la seva fiabilitat i utilitat en la detecció dels bacteris Salmonella spp, Listeria monocytogenes i Echerichia Coli tant en productes carnis i vegetals de quarta i cinquena gamma, com en menjars preparats.


 
De fet, els resultats de Bacteri han estat publicats i acceptats en forma d'articles científics a revistes especialitzades indexades com Sensors i presentats a congressos nacionals i internacionals com el Congrés Nacional a Nanofotònica. 

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.