societat
Voro Prats Baixa la persiana del forn al carrer Albuixarres
Voro i Amparo van baixar el dissabte la persiana del forn en el qual han treballat pràcticament tota la vida a Alzira per a no tornar-la a obrir.

El forn tradicional es queda sense relleu: Alzira suma 6 tancaments més en només un any.
- Voro Prats baixa la persiana d'un forn de barri en la qual va començar amb el seu pare fa 52 anys i prolonga el degoteig de baixes.
- El president del gremi alerta que el cost de les matèries primeres s'ha duplicat i no es pot repercutir en el preu.
Voro i Amparo van baixar el dissabte la persiana del forn en el qual han treballat pràcticament tota la vida a Alzira per a no tornar-la a obrir. El propietari ha avançat la jubilació cansat de barallar per mantindre viu un negoci que, admet amb resignació, ha anat a menys.
Este forn del carrer Albuixarres s'uneix a una llarga llista de forns tradicionals que han tancat a Alzira que, en poc més d'un any, ha sumat sis establiments, segons enumeren fonts del Gremi de Forners. El model de negoci familiar que ha predominat en el sector no té relleu generacional o, simplement, els nous hàbits de consum i el repunt de preus en les matèries primeres provoquen que no isquen els comptes, segons descriu Pascual Fondos en el diari Levante
«Això ja no és un negoci que siga factible per a la gent jove», assenyala Voro Prats, mentre recorda que va entrar a treballar amb només dotze anys en el forn familiar, al qual ha dedicat 52 anys. Prats lamenta que un negoci en el qual ha invertit en maquinària i cambres fins fa molt poc temps no tinga continuïtat, encara que assumeix que es tracta d'una professió que no resulta atractiva per a la gent jove ja que arrossega a tota la família per al forn siga viable. Si és el cas, el seu fill major va arribar a treballar amb ell, però ha buscat un altre futur professional.
«Cada vegada tenim més pagaments, la venda de pa ha caigut de manera progressiva i nosaltres ens manteníem bé amb encàrrecs per a celebracions, falles, aniversaris.... però si ens pugen la farina i l'oli un 20, un 25 o un 30% i hem d'assumir la major part d'eixos increments, sempre estem amb l'aigua al coll», relata Prats, que no dubta a assenyalar que «el sector està en crisi».
El president del Gremi de Forners d’Alzira, Juan Carlos Tormos, confirma esta conjuntura adversa fins al punt d'afirmar que «el forn tradicional està en perill d'extinció». «A més de que no hi ha relleu, perquè els nostres fills no volen seguir perquè és massa pesat, ara s'embene pa en tots els llocs, que damunt és més barat, i contra això no podem competir», assenyala Tormos, que defensa no obstant això que el producte que ofereixen els forns és de major qualitat. Este professional estima que l'augment del preu de l'oli, els ous, la farina o el sucre ha duplicat els seus costos en tot just un any, i adverteix que este repunt no es pot repercutir. «Hem hagut de pujar els preus cadascun segons el que ha considerat, però si puges 5 cèntims no sols la gent et diu de tot, sinó que a més perds clients».
Tormos recorda que quan va començar amb 15 anys a treballar Alzira comptava amb 52 forns tradicionals mentre que en l'actualitat poden quedar una vintena. D'altra banda, assenyala que esta situació no és exclusiva d'Alzira, sinó que afecta molts pobles.
Font: Pascual Fandos- Levante