
Els centres escolars hauran d'oferir un menjar saludable cada dia de la setmana
El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha destacat que el Reial decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles convertirà els col·legis en espais d'hàbits saludables i lluita contra la desigualtat.
Divendres, 04 de Octubre del 2024 Tiempo de lectura:El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha visitat el CEIP La Llum, col·legi de La Orotava, a Tenerife, que està adscrit al programa «Ecocomedores de Canàries». Aquest projecte es desenvolupa en diferents centres escolars de les illes i suposa una iniciativa de referència que ofereix una alimentació saludable i sostenible a alumnes i alumnes, amb productes ecològics i locals.
Aquests mateixos objectius, ha assenyalat Bustinduy, són els que persegueix el Reial decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles en el qual està treballant des de les seues competències de Consum en col·laboració amb altres ministeris. Aquesta normativa, ha afirmat Bustinduy, serà aprovada en aquest curs i suposarà que els centres escolars hagen d'oferir un menjar saludable cada dia de la setmana.
"Garantirem que els cinc menjars que es facen cada setmana en col·legis i instituts responguen a criteris de salut i de sostenibilitat", ha manifestat. D'aquesta manera, ha destacat, els centres escolars es convertiran en espais per a adquirir hàbits saludables, "i també ajudaran a combatre la desigualtat".
Sobre això últim, el ministre ha esmentat les dades de l'estudi Aladino que va avançar la setmana passada i que mostren una caiguda de l'excés de pes infantil a nivell general, però una persistència dels problemes de sobrepés i obesitat infantil en famílies de rendes baixes. "Això està relacionat amb les condicions de precarietat d'aquestes famílies i repercuteix en els hàbits alimentaris, la qualitat del somni o el sedentarisme", ha alertat Bustinduy, al mateix temps que recalcava el paper fonamental que tindrà el Reial decret sobre menjadors escolars per a revertir aquesta desigualtat.
"Tot xiquet, xiqueta i adolescent té dret a una alimentació saludable i de qualitat, independentment dels recursos de la seua família o d'on haja nascut", ha declarat.
Aquest Reial decret, ha explicat el ministre, impulsarà la ingesta de fruites, verdures, peixos, llegums i cereals integrals en els centres escolars, a més de limitar els aliments ultraprocessats i hipercalóricos, tal com estableixen els estàndards que fixa l'Organització Mundial de la Salut per a aquests casos. A això se suma, ha subratllat Bustinduy, que s'afavoriran els productes de temporada i de proximitat, "fomentant així la labor d'agricultors, ramaders i pescadors locals", al mateix temps que s'aposta per un model més ecològic i menys contaminant.
En la seua visita al CEIP La Llum, Pablo Bustinduy ha estat acompanyat pel conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Sobirania Alimentària del Govern de Canàries, Alejandro Narvay Quintero. Junts han pogut veure de primera mà les instal·lacions d'aquest col·legi de Tenerife, passant per la cuina o el menjador, que en aquest centre es denomina "ecocomedor escolar" per la labor que en ell es desenvolupa. Tant el ministre com el conseller han pogut, també, parlar amb els responsables del centre i conéixer més acosta aquest programa que fomenta una alimentació saludable i que s'estén a les classes lectives.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacitat
Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.168