Dissabte, 06 de Setembre del 2025

Actualitzada Divendres, 05 de Setembre del 2025 a les 12:09:27 hores

  
FESTES

La mocaorà: La dolça tradició valenciana per celebrar amb amor cada 9 d'Octubre

La celebració de Sant Donís combina història, cultura i rebosteria en una festa que simbolitza l'amor i la identitat valenciana.

Dimarts, 08 de Octubre del 2024 Tiempo de lectura:
FERNANDO BENJUMEA

Cada 9 d'octubre, els valencians celebren la mocaorà, una tradició lligada a la festivitat de Sant Donís, el patró dels enamorats a la Comunitat Valenciana. En esta jornada, els homes regalen a les dones un mocador (mocaor) ple de dolços típics de massapà amb formes de fruites i hortalisses, en un gest que unix romanticisme i patrimoni cultural.

 

Un origen històric darrere de la dolçor

 

La mocaorà té el seu origen al segle XVIII, quan els pastissers valencians van crear els dolços de massapà com a símbol de resistència cultural. Després de la Guerra de Successió, amb l'abolició dels furs valencians, es van prohibir les celebracions tradicionals del Regne de València, inclosa la festivitat del 9 d'octubre. Tanmateix, els valencians van mantindre viva la costum de Sant Donís, adaptant les celebracions amb aquests dolços, que representaven els productes de l’horta.

 

El massapà, que ja existia en èpoques anteriors, es va convertir en el símbol d’esta resistència cultural i amorosa, transformant-se en una tradició que ha perdurat fins als nostres dies.

 

Ingredients i elaboració

 

Els dolços de la mocaorà estan fets principalment de massapà, una pasta suau elaborada a base d'ametla molta, sucre i ou. Aquesta combinació dona lloc a una textura fina i saborosa, perfecta per a modelar les diferents formes de fruites i hortalisses que simbolitzen l’abundància de l’horta valenciana.

 

La seua elaboració és artesana: Primer es barreja l'ametla amb el sucre fins a obtindre una massa consistent. Després es modelen a mà les peces, afegint colorants naturals per a donar vida a les representacions de fruites com taronges, figues o carabasses. Finalment, es deixen assecar per aconseguir la textura perfecta abans de ser empaquetades en el tradicional mocador de seda que es regala durant la festivitat de Sant Donís.

 

El gest de l’amor valencià

 

La tradició dicta que els homes entreguen els dolços embolicats en un mocador de seda, que representa el mocaor, com a mostra d'amor cap a les seues parelles. Els massapans, amb les seues formes de fruites i productes agrícoles, simbolitzen la fertilitat i l'abundància de l'horta valenciana.

 

Actualment, la mocaorà continua sent un gest carregat de simbolisme, però ha ampliat el seu abast, convertint-se en una celebració per a tota la família, no només entre parelles. Les pastisseries valencianes treballen intensament durant els dies previs al 9 d'octubre, omplint aparadors amb peces acolorides de massapà.

 

Una tradició que mira al futur

 

Tot i que la mocaorà manté la seua essència, ha evolucionat amb el temps, adaptant-se a les noves generacions que continuen triant este gest dolç per a celebrar la identitat i l’amor a la Comunitat Valenciana. A més, segueix sent una de les tradicions més esperades del 9 d’Octubre, dia en què també es commemora l'entrada de Jaume I a València el 1238 i el naixement del Regne de València.

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.