Dimarts, 07 de Octubre del 2025

Actualitzada Dimarts, 07 de Octubre del 2025 a les 10:01:51 hores

  
GASTRONOMÍA

La mocadorà endolceix el 9 d’Octubre i manté viva la tradició valenciana de Sant Donís

El Gremi de Forners i Pastissers de València premia les millors creacions artesanes en una edició marcada per la recuperació de forns com els d’Albal després de la DANA.

Dilluns, 06 de Octubre del 2025 Tiempo de lectura:
FERNANDO BENJUMEA

El 9 d’Octubre no és només el Dia de la Comunitat Valenciana. També és Sant Donís, patró dels enamorats valencians, una jornada en què l’amor es regala en forma de dolç: la tradicional mocadorà. Esta costum, que consisteix a oferir un mocador ple de fruites i hortalisses de massapà, així com les figures de la piuleta i el tronador, torna a omplir els aparadors dels forns i pastisseries amb colors, aromes i formes inspirades en la horta valenciana.

 

La tradició té les seues arrels en el segle XIII, quan Jaume I va entrar a València el 9 d’octubre de 1238. Amb el pas del temps, la festa es va associar als petards —les piuletes i tronadors—, fins que al segle XVIII, després de la Guerra de Successió, Felip V en va prohibir l’ús. Els pastissers de l’època, enginyosos, van recrear aquelles figures en dolços de massapà, mantenint així viva la flama d’una celebració que simbolitza amor, fertilitat i identitat valenciana.

 

Com cada any, el Gremi de Forners i Pastissers de València ha reconegut les millors elaboracions d’esta dolça tradició en la 44a edició del Concurs de Sant Donís. El primer premi a la millor mocadorà ha sigut per a David Esteve Pastisseria, de València; el segon, per a Pastelería Galán, d’Albal; i el tercer, per al Forn Sant Antoni, de Sant Antoni de Benaixeve. En la categoria d’ornamentació d’aparador, el podi s’ha repetit en el mateix ordre.

 

L’edició d’enguany ha tingut un sabor especialment emotiu per als professionals de localitats com Albal, un municipi que encara es recupera de la DANA. Després de mesos de tancament, molts forns han tornat a obrir les seues portes, i entre ells destaca el de Pastelería Galán, que ha trobat en esta festivitat una oportunitat per a renàixer. En el seu obrador, elaboren de manera artesanal més de 26 varietats de fruites i verdures de massapà, treballades una a una amb paciència i precisió.

 

Amb un procés totalment manual i ingredients tradicionals com l’ametla i el sucre, Galán espera posar a la venda més de 450 quilos de massapà esta setmana. Un esforç que ha sigut reconegut amb el tercer premi a la millor ornamentació del concurs gremial, un guardó que simbolitza també la superació d’un any complicat per al sector.

 

El Gremi de Forners i Pastissers anima la ciutadania a mantindre viva esta tradició adquirint la seua mocadorà als forns de barri, que poden localitzar-se fàcilment a través del portal “Tu forn de barri”.

 

Així, entre colors, dolçor i història, València es prepara per celebrar un 9 d’Octubre amb sabor a massapà i memòria.

Comentaris Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacitat

Por seguridad guardamos tu IP
216.73.216.123

Encara no hi ha comentaris

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.